Sunday, July 31, 2011

sahur

-image from Google-


tahun kelima
dan masih tak biasa

masih mengharap
lembut sentuh satu manusia
pada tubuh yang lena terkujur
di waktu sahur

masih mengharap
kelibat satu manusia
dalam dapur
di waktu sahur

merelakan sudah
namun rindu tak pernah goyah


al-fatihah

Saturday, July 30, 2011

Ramadhan Special Offers

The best month is arriving in less than 48 hours!
A month full of blessings :)


Special offers? 0.o
well, if i were to list all, it would be such a long post. i'll just highlight some~

1. The devils, our greatest enemy, will be chained!
So, if during Ramadhan, you thought of doing something not good, the thought comes solely from you. The devils can't be blamed :P Anyway, since this creature will be chained in Ramadhan, wouldn't Ramadhan be the best month to change for good/ improve ourselves etc :) It would be Us vs Nafs (not nafs = soul) only, instead of Us vs Nafs + Devils like in the other months.

2. Forgiveness of sins & Rewards.
There are a few hadiths about this.
From Abu Hurairah, the Prophet s.a.w. said, Whoever fasts in Ramadhan out of faith and in the hope of reward, his previous sins will be forgiven. (Bukhari & Muslim)

and there's another one, also from Abu Hurairah,
the Prophet s.a.w. said, Whoever spends the nights of Ramadhan in prayer out of faith and in the hope of reward, his previous sins will be forgiven. (Bukhari & Muslim)

and there's this one reward one can only get during Ramadhan,
the Prophet s.a.w. said, Whoever gives iftar to one who is fasting will have a reward like his, without that detracting from the fasting person's reward in the slightest.

even if it's just half of an apple, or a glass of water, insha-Allah it counts. there's a hadith about it here. about doing good deeds, anytime would be the best time :D

3. There's Lailatul Qadr, which is better than a thousand months

It is said to be one of the last 10 nights, therefore the last 10 nights would be the best nights to do qiyam.

from Aishah r.a., I asked Rasulullah, if I know which night is the night of al-Qadr, what should i recite on that night?. Rasulullah s.a.w. said: Recite this :
اَللَّهُمَّ إنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي
O' Allah, indeed you are the Oft-Forgiving. You love forgiveness, therefore forgive me.

as for those having menses, can't perform solat, there are still few ibadahs that can be done in the last 10 nights or any night in Ramadhan such as -
- Zikr (tasbih, tahmid etc)
- Istighfar
- Du'a
Some scholars said that it is permissible for women to read al-Quran during menses. Just hold on to what you believe.

Here's an interesting article written by a friend:
Pre-Ramadhan #5 : Ramadhan tapi period - What to do?


Anyway, let's reap the benefits of Ramadhan! :D
May Allah s.w.t. guide us all
Link

Friday, July 29, 2011

daun

:: klu kita lihat, daun2 yg kering ialah daun2 yg mati manakala daun2 yg hidup ialah daun2 yg hijau segar, hidupnya yakni hijaunya daun itu bukan kerna dicatkan warna hijau itu tetapi ada faktor yg menyalirkan (sumber makanan) melalui dalaman, maka disebabkan hal yg dalaman itu yg menjdi faktor ia hidup..begitu jgk lah perihalnya Hati, jgn dibiarkan ia kering tetapi biarlah ia segar sentiasa ::
Tertarik dengan kiasan seorang sahabat tentang daun dan hati.

Benarlah katanya, hidupnya dan segarnya daun itu kerana faktor dalaman, sesuatu yang tak terlihat oleh mata kasar namun begitu besar peranannya. Dan bila saya merenung kembali kata-kata beliau, terfikir pula, setiap bahagian pohon itu bekerjasama dalam memastikan ia bercambah dengan baik. Tisu xylem membawa air dan soluble nutrients yang diserap akar ke daun dan seluruh pohon. Manakala tisu phloem pula membawa organic nutrients atau dalam bahasa mudahnya makanan ke seluruh pohon, di mana yang perlu. Seterusnya, membesar dengan sihat dan baik lah pohon tersebut atas izinNya.

Berbicara tentang hijau daun, hijaunya daun itu kerana adanya chlorophyll. Chlorophyll yang bisa menangkap sinar mentari justeru mencukupkan bahan-bahan yang diperlukan selain air dari akar yang dibawa xylem dan karbon dioksida yang dengan izinNya dapat diserap daun, untuk melakukan photosynthesis untuk menghasilkan makanan buat pohon.

Subhanallah, hebat ciptaanNya.

-------------------------------------------------------------------------------

Wahai diri, bagaimana pohonmu?
Pancaindera, bagaimana kamu membantu?
Bagaimana persediaan bertemu dengan Yang Satu?
Sebelum nafasmu terhenti, sudah cukup dipenuhi tuntutan hidupmu?

Duhai hati, bagaimana keadaanmu?
Daun punya chlorophyll yang menangkap sinar mentari,
lantas segar daun selain hijau warna diberi.
Bagaiman iman dalam hati yang akan menangkap Nur Ilahi,
lantas teguh hati selain istiqamah, tiada henti?

----------------------------------------------------------------------------

اللهم اني أسئلك صحةً في إيمان وايماناً في حسن خلقٍ ونجاحاً يتبعه فلاح ورحمةً منك وعافيةً ومغفرةً منك ورضواناً
allahumma inni as'aluka sihhatan fi iman wa imanan fi husni khuluq wa najahan yatba'uhu falah
wa rahmatan minka wa 'afiyatan wa maghfiratan minka wa ridhwana

Ya Allah, Aku memohon kepadamu kesihatan dalam iman dan keimanan dalam akhlak yang baik dan kejayaan yang diikuti kejayaan dan rahmat dariMu dan kesihatan yang sempurna dan keampunan dariMu dan keredhaanMu.

Thursday, July 28, 2011

rapuh


hanya tinggal warna mati
masih teguh berdiri
ranting menjangkau langit
laksana mencari
meski rapuh..meski rapuh



pohon inai di belakang rumah

Wednesday, July 27, 2011

اللغة العربية


was driving to buy food for lunch just now
heard the ad of Dhuha (the kids singing group) new album
some of the snippets of their song on the radio -
(got it stuck in my head..somehow.. haha)

رجع أبي من المدينة،
إشترى أبي سيارة،
السيارة
صغيرٌ,لونها أحمر
.......

translation :
(it's a malay song i learnt in standard 2! :D)
bapaku pulang dari kota,
bapaku belikan kereta,
kereta kecil, warna merah...
and the rest of the song goes like this -
pon pon pon pon pon pon pon pon pon
kereta kecilku berbunyi
marilah adik mari naik
boleh ku bawa jumpa nenek


نذهب إلى حديقة الحيوانات
......الفيل كبير، القط صغير
سبحانالله

translation:
We went to the zoo.....(i don't remember)
a big elephant, a small cat
Glory/Praise be to Allah




kinda miss those days learning arabic
nak belajar lagi!

Tuesday, July 26, 2011

incompleteness

speaking as a part-time poetry lover,
I experienced beauty while watching this video.
the music, the words and the visual...they blend so well
highlighting one's yearning to find the missing part of him/her.

video


I want,
A gentle touch without guilt,
A soothing voice in my ears,

A sweet medicine of laughter,
A soft pressure on my shoulder,
The coolness of my eyes,
A blessing from above,
A pair of wings like a dove,

I want,
The other half of me.

-the writer-

"And among His signs is that He created for you from yourselves mates that you may find tranquility in them; and He placed between you affection and mercy.
Indeed in that are signs for a people who give thought."

(al-Quran,ar-Ruum, 21)

-----------------------------------------------------------------------------

i was reading this article yesterday
and I like what she wrote towards the end of the article -
those who build (and enhance too... I believe) the fardhu muslim qualities in themselves,
insha-Allah, Allah s.w.t. will grant them with baitul muslim.



speaking of finding the other half,
it is actually more about finding oneself.
the other half will eventually turn up (iA).
isn't one's other half is a part of one? :)

Monday, July 25, 2011

snow white


"kteorng dk smbng psl wktu kcil2 dlu. Dia kata muka qistina wktu dlu cm Snow White",
Cik Cila cerita.

ok2, itu separa kebenaran.

sambungan ayat Cik Cila, "aku ngn haris bantai gelak kuang kuang. haha".

-------------------------------------------------------

cerita kat ayah. dengar-dengar saja, beliau dah terus gelak.
"dia kata dulu kecik-kecik macam snow white? skarang macam apa?
snow black? hahaha".
=.="

snow black pun your daughter jugak what, father~

-----------------------------------------------------------

fortunately ibu tiri saya tidak mempunyai hobi
tengok cermin sambil berkata
"Mirror Mirror on the wall, who's the fairest of them all?"

rasanya ummi tak baca blog saya :D

-----------------------------------------------------------

teringat last week masa pergi sekolah.
was approaching Cikgu Shahriza, nak salam her
her first ayat to me was,
"Laaa.....dari jauh nampak macam Nurul Izzah Anwar."

-----------------------------------------------------------

"tengok Lisa Surihani...teringat kat kamu..", ini Kak Fidah kata.

-------------------------------------------------------------

somehow reminded of those days
gaduh gaduh dengan my brother
tapir/tenuk/cipan/gaban akan menjadi famous tiba-tiba
dan the most unforgettable moment adalah
bilamana I actually said to him "You la tapir, I tenuk!"
mahu kata "I Tina" sebenarnya.
Kak Sue sebagai penonton setia, terbahak-bahak lah ketawa.

so everyone was laughing...saat itu...sungguh precious

----------------------------------------------------------------

at the end of the day,
bagaimanapun sesuatu rupa,
itu tanda kehebatan ciptaan Dia.

segala puji bagi Allah s.w.t.

Dia membentuk rupamu lalu memperbagus rupamu, dan kepadaNya tempat kembali. 64:3




indah pada pandangan Dia
itulah indah yang sebenarnya
*muhasabah*

Sunday, July 24, 2011

dahi mencecah sejadah

ku menanti hari esok....apa hari esok juga menanti ku?
dalam diam...ajal mengintai.


Bersihkanlah dirimu sebelum kamu dimandikan
Berwudhu'lah kamu sebelum kamu diwudhu'kan
Dan solatlah kamu sebelum kamu disolatkan

Tutuplah 'auratmu sebelum 'auratmu ditutupkan
Dengan kain kafan yang serba putih
Pada waktu itu tidak guna lagi bersedih
Walaupun orang yang hadir itu merintih

Selepas itu kamu akan diletak di atas lantai
Lalu dilaksanakanlah solat jenazah
Dengan empat kali takbir dan satu salam
Berserta Fatihah, Selawat dan doa
Sebagai memenuhi tuntutan Fardhu Kifayah
Tapi apakah empat kali takbir itu dapat menebus
Segala dosa meninggalkan solat sepanjang hidup?

Apakah solat Jenazah yang tanpa rukuk dan sujud
Dapat membayar hutang rukuk dan sujudmu yang telah luput?
Sungguh tertipulah dirimu jika beranggapan demikian
Justeru kumenyeru sekelian Muslimin dan Muslimat
Usunglah dirimu ke tikar solat
Sebelum kamu diusung ke liang lahad
Menjadi makanan cacing dan makanan ulat

Iringilah dirimu ke masjid
Sebelum kamu diiringi ke Pusara

Tangisilah dosa-dosamu di dunia
Kerana tangisan tidak berguna di alam baqa'

Sucikanlah dirimu sebelum kamu disucikan
Sedarlah kamu sebelum kamu disedarkan
Dengan panggilan 'Izrail yang menakutkan

Berimanlah kamu sebelum kamu ditalkinkan
Kerana ianya berguna untuk yang tinggal
Bukan yang pergi

Beristighfarlah kamu sebelum kamu diistighfarkan
Namun ketika itu istighfar tidak menyelamatkan
Ingatlah di mana saja kamu berada
Kamu tetap memijak bumi Tuhan
Dan dibumbungi dengan langit Tuhan
Serta menikmati rezeki Tuhan

Justeru bila Dia menyeru, sambutlah seruan-Nya
Sebelum Dia memanggilmu buat kali yang terakhirnya
Ingatlah kamu dahulu hanya setitis air yang
tidak bererti
Lalu menjadi segumpal darah
Lalu menjadi seketul daging

Lalu daging itu membaluti tulang
Lalu jadilah kamu insan yang mempunyai erti
Ingatlah asal usulmu yang tidak bernilai itu
Yang kalau jatuh ke tanah
Ayam tak patok itik tak sudu
Tapi Allah mengangkatmu ke suatu mercu
Yang lebih agung dari malaikat

Lahirmu bukan untuk dunia
Tapi gunakanlah ia buat melayar bahtera akhirat

Sambutlah seruan 'Hayya 'alas Solaah'
Dengan penuh rela dan bersedia
Sambutlah seruan 'Hayya 'alal Falaah'
Jalan kemenangan akhirat dan dunia

Ingatlah yang kekal ialah amal
Menjadi bekal sepanjang jalan
Menjadi teman di perjalanan
Guna kembali ke pangkuan Tuhan
Pada hari itu tiada berguna
Harta, tahta dan putera
Isteri, kad kredit dan kereta
Kondominium, saham dan niaga
Kalau dahi tak mencecah sejadah di dunia.

Wallahua'lam.



heard this poem on the radio

Saturday, July 23, 2011

aku ingin

papaya tree kat tepi rumah


Aku ingin mencintaimu dengan sederhana
dengan kata yang tak sempat diucapkan kayu
kepada api yang menjadikannya abu.

Aku ingin mencintaimu dengan sederhana
dengan isyarat yang tak sempat disampaikan awan
kepada hujan yang yang menjadikannya tiada.

{Sapardi Djoko Damono}


api yang menjadikan kayu abu.
hujan yang menjadikan awan tiada.
sekilas baca, diri ini tak mampu sampai pada maknanya.
penuh tanda soal, Google ditanya, seperti biasa :)

Pengorbanan. salah satu interpretasi yang saya jumpa.
rata-rata dikata ia puisi cinta buat sang kekasih namun pada suatu sudut,
saya melihat pengorbanan yang ditonjolkan di dalam puisi ini seperti pengorbanan seorang ibu atau bapa atau kedua mereka kepada anak-anak tercinta.

lelah ibu menjaga. lelah ayah bekerja. gigih mereka mendidik.
agar ada sesuap nasi. agar ada pakaian baik yang dapat disarungi. agar tidak sakit atau terluka anak yang disayangi. selepas itu, dibesarkan pula, dengan sebaik cara, agar indah budi bahasanya, tinggi pelajarannya, soleh dan bijak harapnya.

pernah suatu petang saya bersembang dengan seorang ibu tunggal, katanya lebih kurang begini, "Mak cik kalau boleh nak berhenti kerja, penat, makcik pun tak berapa sihat. Tapi duk fikir diorang belum habis belajar lagi....nak belajar pun pakai duit, makan minum pakai lagi, mak cik ingat tak boleh la, kena kerja lagi." pasti ramai lagi ibu bapa yang berkata begini, saya percaya. ayah saya tentu tidak, sebab dia sudah bersara.

tapi ini mengenangkan diri ini pada ibu... yang masih sungguh risau anak-anaknya meski dalam berjuang melawan sakit yang tiada terhingga. kasihnya kasih yang tak sempat diungkap dan meski sempat tentu kata tak bisa ungkap namun kasih itu terzahir, lahir dalam setiap apa yang dibuat.

-------------------------------------------------------

bicara tentang yang Maha Penyayang
dariNya kita datang, kepadaNya kita kembali
yang atas kurnia rahmatnya, dapat kita bernafas hari ini
yang atas kasih sayangnya, ilham, tarbiyyah dan peringatan kita disaji
agar terbimbing dalam melayari hidup ini
tidakkah Dia yang paling layak dicintai sepenuh hati?


Ya Allah, jadikanlah cintaku padaMu melebihi segala sesuatu.

januari

dari belakang rumah


kata orang,
"Everybody has a past"

di suatu sudut dalam hati
aku kuburkan kisah ini
biar decompose dalam tenang
macam daun mati rebah ke bumi
untuk ingatan, ku bina tugu
biar cerita lama berlalu
tapi aku tak lupa jahilnya aku

tiba-tiba hari ini diperkatakan kembali
suatu babak kisah dulu yang aku tak suka sebut lagi
terasa tetusuk hati, noda dosa lama menghantui
namun bukan salah beliau yang tak mengerti
rasa mahu saja aku cakap namun tak terucap
babak itu dalam buku cerita lama yang telah aku tutup rapat


telah aku tinggal diriku di januari di januari
dan telah aku sampai ke penghujung julai
dan aku mahu melangkah lebih jauh lagi.

Thursday, July 21, 2011

pudar

dari halaman rumah


bunga pudar warna
cinta pudar rasa
lihat langit luas
Dia Maha Kuasa


------------------------------------------------------

Tiap yang indah itu dicintai, tetapi yang indah mutlak hanyalah satu, Maha Esa.
Bahagialah orang yang telah sempurna mahabbahnya kepadaNya.
Kesempurnaan mahabbahnya itu ialah kerana
ia menginsafi 'tanasub' (persesuaian) batin antara dirinya dengan Dia.
Orang yang paling bahagia di akhirat iaitu yang paling kuat mahabbahnya kepada Dia.
Selanjutnya, nikmat si Muhib (pencinta) jika setelah lama rindu....,
ia menjumpai Mahbubnya (yang dicintai), semakin kuat mahabbah.
Maka makin besarlah nikmatnya.
Demikian itu adalah disebabkan oleh kenyataan bahawa
akhirat itu bererti kunjung kepadaNya s.w.t.

-Imam Ghazali-

Tuesday, July 19, 2011

sindarela

dari halaman rumah


ini kisah sindarela
yang hilang kasut kaca
angguk sudah
tanda faham apa dikata

tentang kisah lama
usah lagi diperkata
yang dibawa kemari dulu
tak confirm 100% kaca

nekad sudah sindarela
apalah sangat kasut yang dicari
berdamping saja dengan tukang buat ia
kasut yang diberi pasti terbaik sekali

sekarang sindarela pakai kasut merah
pinjam dari Dorothy Gale of The Wizard of Oz
"there's no place like home" x3
poof! now you see me, now you dont! :D


--------------------------------------------------------------
suka baca ini
though I think
there are some points missing
and it could've been improved

sabda Rasulullah s.a.w.
Syirik itu ada yang lebih samar dari jalannya semut hitam
atas batu hitam di malam yang gelap.

boleh jadi dalam mencinta makhluk
tanpa sedar menduakan al-Khaliq~

nauzubillah min zalik.
may Allah guide us all.

Monday, July 18, 2011

kangaroo

Encik Panthera Tigris yang handsome :D dari Koleksi Foto Harimau


tadi beritahu abang
oleh kerana beliau penduduk tetap Penang
saya assign beliau dengan tugas menjaga saya
memandangkan nanti insha-Allah akan melanjutkan pelajaran
di Penang seberang laut sana. oversea jugak tu.
tak ya fly. drive je. nak jimat minyak, naik ferry.

reply abang,

"Pirah... Pandai2 la u kat sana. Suruh pi duduk dengan kangaroo tak mau"


nak duduk dengan harimau malaya, boleh tak? :D



tidak, saya bukan peminat bola sepak


light.time.life.

my mango tree


Light...is shining.
Time...is walking.
We...are living.

Light...will never stop shining.
Time...will never stop walking.
But we...
will one day stop living.

Our limited yet short lives...
is it truly being spent
like what we've been asked by Him?

Start building a LIFE worth LIVING.

ini bukan nukilan saya.
taken from here
, a beautiful reminder.

--------------------------------------------------------
saw lots of news about people committing suicide in the newspaper these days.
suicide...kerana putus cinta. kerana yang dikasihi meninggal dunia. kena miskin tiada berharta. kerana dalam peperiksaan tidak berjaya. kerana rasa bersalah. kerana..kerana..dan kerana..

adakalanya alasan mereka tidak relevan kita sangka,
tapi siapa tahu gelodak gelora dalam jiwa?

but suicide is never an option.

"And do not kill yourselves [or one another]. Indeed, Allah is to you ever Merciful." 4:29

"And there is no creature on earth but that upon Allah is its provision" 11:6

" Indeed, no one despairs of relief from Allah except the disbelievers" 12:87


it is never about whether this life is worth living or not
it is about whether living is made worth the gift of life we got
and the gift is given for a purpose.

dear self, how ya doin'?

Saturday, July 16, 2011

melur


ayah petik dari pokok melur depan rumah pagi tadi



made a jasmine wreath. cantik. karangan melur.


cheap. easy to made. beautiful. smells nice. eco-friendly.
give & take with the jasmine plant.
you give it fertilisers + water. you get to have the flowers.


jasmine/floral wreath vs normal tiaras
i'd choose the floral wreath :)



purpose entry ni?
saja nak cakap jasmine wreath cantik :)

purpose of existence


something about yesterday reminded me of this video...this video i watched quite a while ago. kakak 'liked' it on facebook so i thought this must be good stuff and so i watched and yes it's a very interesting speech :) VIDEO lambat sangat kalau nak upload. It's a speech about The Purpose of Life by Syeikh Mirza Yawar Baig at IIUM.

dan tidak diciptakan jin dan manusia melainkan untuk mereka beribadat kepadaKu. 51:56

some of the things he talked about -

talking about power
pada ketika someone you love most hampir melepaskan nafas terakhir, what on earth can you do? at that point, you are completely helpless. teknologi, keluasan ilmu dan kuasa yang dibangga-banggakan pun takkan mampu kembalikan nafas terakhir seorang manusia.

Maka alangkah eloknya kalau semasa (roh seseorang dari kamu yang hampir mati) sampai ke kerongkongnya, - Sedang kamu pada masa itu (berada di sekelilingnya) menyaksikan keadaannya, - Dan Kami lebih dekat kepadanya daripada kamu, tetapi kamu tidak melihat, Maka bukankah elok kalau kamu orang-orang yang tidak dikuasai (dan tidak tunduk kepada kekuasaan Kami), - kembalikan roh itu (kepada keadaan sebelumnya) jika betul kamu orang-orang yang benar ? 56:83-87

what we can do adalah terhad. dan sebenarnya whatever that is that we can do adalah kerana izinNya. so what power are we talking about?

the 3 groups of people mentioned in al-Waqiah
Muqarrabin. Ashabul Yamin. Mukadzibin Ad-Dhaallin.
Yand didekatkan dengan Allah. Golongan Kanan. Yang mendustakan dan sesat.
kesudahan bagi mereka dalam 56:88-94.

the recording device analogy
suka this part. i find it funny in a way tapi betul lah apa dia cakap. beliau ambil recording device kecik sebagai example. say benda tu rosak. pergi kedai, orang cakap "this is finish. gone.". what would you do? let me quote from the speech - "or maybe I would keep it in my house and look at it once in a while. mashallah, mashallah. subhanallah. so much good service you gave me.. may you be happy". tapi takkanlah kan. mesti beli baru. yang rosak tu buang. kalau mahal, mungkin akan consider untuk repair. kalau tak boleh repair, buang, sebab benda tu sudah tak memenuhi tujuan ianya diciptakan. so when we throw it away, we call it 'Trash'. what's the definition of trash? something that does not fulfill it's purpose anymore.

thought of a sin
kata Imam Ghazali dalam Ihya Ulumuddin, "Do not even entertain the thought of a sin. Because the thought will lead to the qaul (speech) and the speech will lead to the action." dan dari bahagian lain, kata beliau, "The first time the thought comes is from syaitan but if you retained it, it is from you." (i decided not to translate in case i might change the meaning) he did say something funny about entertaining the thought but nahhh~ it wont be funny if i put them into words.

beautiful akhlak of Rasulullah
He is the walking quran, Aishah r.a. said when a sahabat asked her about Rasulullah s.aw. Dan turut diceritakan juga dalam this speech, kisah Bilal diejek ketika melaungkan azan. Peristiwa ini sebelum Fathu Makkah. Rasulullah memanggil mereka yang mengejek dan bertanya "Siapa yang ejek paling kuat sekali dan memanggilnya datang dekat. Tidaklah Rasulullah marah sebaliknya Rasulullah bertanya padanya "Mahu belajar melaungkan azan?" dan lelaki itu bersetuju. Rasulullah azan dan lelaki itu mengulanginya. Dan lelaki tersebut adalah antara orang besar Quraisy. Suprisingly, lelaki itu approach Rasulullah dan meminta untuk menjadi muazzin di Makkah memandangkan Bilal adalah muazzin di Madinah. Basically, this shows bagaimana akhlak seseorang itu boleh mempengaruhi seseorang yang lain dan kebesaran Allah s.w.t.

pleasing Allah s.w.t.
almost everything boleh jadi ibadah. menggembirakan isteri, kerana Allah s.w.t. pasti suka. berbuat baik dengan anak, kerana Allah s.w.t. pasti suka. etc.

alhamdulillah ala kulli hal
kalau isteri masak tak sedap, janganlah marah "Sapa ajaq hang masak. Lagu mana ni.Mak hang tak ajaq ka!". Makanan tak sedap, Alhamdulillah. Siapa ar-Razak? Isteri anda kah? Allah s.w.t. yang Maha Pemberi Rezeki. Makanan sedap, Alhamdulillah. Tak sedap, Alhamdulillah jugak :) let's try apply alhamdulillah ala kulli hal in life.

masjid is the house of Allah, for everyone
according to the syeikh, in a place in India he went, people of different mazhabs pray in different masjids-hanafi masjid, sufi masjid etc.. In Malaysia? haha *teeetttt*

famous story of Imam Ghazali
Imam Ghazali was upset because his elder brother does not want to pray behind him. So he told his mother and his mother called the brother and asked "He's a good man, why you don't wanna pray behind him?". "The brother answered, "When he is in solah, he has no khusyuk, he's thinking of something else." The mother asked them to just go pray. This time, in the second rakaat, the elder broke from his solah and walked away. So Imam Ghazali went back to the mother and complained about this. The mother asked the brother why and the brother said "You ask him (Imam Ghazali)". Imam Ghazali then told his mother that in the second rakaat he was thinking about this problem about fiqh. Haha and the elder brother said "See, he has no khusyuk!". And the mother wasnt like "Wow, one of my child knows what's in the heart of another!". instead she said "Innalillahi wa inna ilaihi rajiun, i have two sons and neither of them is khusyuk in their solah. one is thinking about a problem and one is thinking about his brother." moral of the story is that don't worry about someone else's khusyuk in solah, diterima atau tidak, itu rahsia Allah, so focus to make sure our solah is accepted.

Kamu (wahai umat Muhammad) adalah sebaik-baik umat yang dilahirkan bagi (faedah) umat manusia, kamu menyuruh berbuat segala perkara yang baik dan melarang daripada segala perkara yang salah (buruk dan keji), serta kamu pula beriman kepada Allah (dengan sebenar-benar iman). 3:110


tak nak jadi junk trash etc.
nauzubillah min zalik.

Thursday, July 14, 2011

meminta

Feringghi 2011


dari mata turun air
hati hancur hampir

meminta indah takdir
dari yang ternyata fakir

kerana hanya Yang Satu
memiliki segala sesuatu

------------------------------------------------------------

Jangan menuntut Tuhan, tetapi tuntutlah kekurangan-kekuranganmu.
Apabila Allah telah menjadikan engkau pada lahirnya menurut perintahNya
dan dalam hatimu menyerah bulat kepadaNya,
maka bererti Tuhan memberi kepadamu sebesar-besar nikmat kurniaNya.
-Syaikh Ibnu Atho'illah

Usahakan dengan sungguh bila dapat,
supaya hatimu tiap pagi dan petang menyerah bulat-bulat kepada Allah,
semoga Allah melihat kepadamu dengan pandangan rahmatNya,
nescaya termasuk orang bahagia dunia dan akhiratmu.
-Abu Madyan-

one unbeatable foe

Penang Bird Park, 2011

lust is an unbeatable foe
lust is a part of thou

get rid of the foe
thou will break thyself

tame the foe
ask for The Best Helper's help

(note: lust in this context - overmastering desire for something/hawa nafsu)

and do not follow your desire,for it will mislead you from the Path of Allah ."verily, those who wander astray from the Path of Allah (shall) have a severe punishment for having forgotten the Day of Reckoning. 38:26

but as for those who feared standing before his Lord, and restrained himself from impure evil desires and lusts. verily, Paradise will be his abode. 79:40-41

----------------------------------------------------------------------

and lets declare war
against the devils


And if an evil suggestion comes to you from Satan, then seek refuge in Allah . Indeed, He is Hearing and Knowing. 7:200

Monday, July 11, 2011

qistina


she : kakak nama apa?
me : qistina *smile*
she : oh...kak, kak ni christian ke?
me : *blur sekejap* ehhh... tak lah. i'm a muslim. see, i wear tudung. *smile* (example tu je yang terlintas di kepala)
she : *smile* sorry kak. nama kakak macam christian.

she's an Indian, a cute junior of mine, back then when I was in secondary school. I bet she thought my name was Christina.

sudah terlalu biasa memperkenalkan diri dengan nama Qistina dan bukan nama penuh yang terdiri daripada dua nama sahaja.

pernah merasa nama di hadapan 'Qistina' itu antik. tidak berpadanan dengan peribadi sendiri. masa berlalu, dan perasaan itu evolved - rasa tidak layak memiliki nama di hadapan 'Qistina' itu. hati bermusyawarah dengan minda, memang patut pun rasa tidak layak memiliki nama itu namun itu bukan alasan untuk abaikannya pada setiap perkenalan diri, bahkan sepatutnya jadikannya motivasi untuk mencontohi peribadi empunya nama itu.

kagum dengan wanita pertama
yang beriman kepada Allah s.w.t. & RasulNya

-----------------------------------------------------------------

off-topic.

dari syair Rabiah al-Adawiyah,

Cintaku kepadaMu dua:
Cinta asmara dan cinta hak
Hatiku penuh dengan asmara
Hijab terbuka melihat Dikau
Itu semua aku tak berjasa
Engkaulah sendiri terpuji

tertarik dengan karya ini.


Sunday, July 10, 2011

dot


saw a black dot?
i saw a black dot.

it's a black dot on a piece of blank white paper.
there's a huge white region, remember?

and correction pen exists, so does eraser
a paper is like a leaf, it also can be turned over

:)

Friday, July 8, 2011

yang dicari itu sebenarnya hampir


jika diterjemahkan segala keinginan diri dalam bentuk warna
pasti ia menjadi satu spektrum yang luas

ketenangan. kasih. kebahagiaan. kekayaan. kemakmuran.
kecantikan. kelapangan. keselamatan.
kepuasan. rasa cukup.
et cetera.

dan tidaklah dicari sesuatu
melainkan pada sumbernya
yang zahir itu banyak sekali
yang hakiki satu sahaja

dalam sedar mahupun tidak
dalam apa jua pencarian sekalipun
yang hakiki itu yang didambakan jua

- Dia.
yang memiliki segala di langit dan di bumi dan di antaranya.
yang memiliki keagungan dan kemuliaan.
yang kuasanya meliputi segalanya.
meski daun yang gugur dari pohonnya.

Maha Pemberi. Maha Pemurah. Maha Penyayang.
dan 96 lagi.

Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka): sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka); Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila ia berdoa kepadaKu. Maka hendaklah mereka menyahut seruanku (dengan mematuhi perintahKu), dan hendaklah mereka beriman kepadaKu supaya mereka menjadi baik serta betul. 2:186


kata Umar Abdul Aziz
"Kini aku tidak merasa kesenangan kecuali
dalam ketentuan-ketentuan takdir Allah".
bukankah Dia sentiasa memberi yang terbaik :)

-----------------------------------------------------------

Somewhere I belong. Linkin Park.

pernah so into it. boleh feel lah. barangkali mencari itu.
jauh mencari. tersesat sana sini. rupanya dekat dengan diri.
- al-Khaliq (Maha Pencipta).
Dari Dia kita datang, kepadaNya kita kembali.

dan ada purpose kita disini.

switch.
dari LP - Somewhere I belong
ke Dawud Wharnsby Ali - al-Khaliq





Keajaiban yang sangat menghairankan terhadap orang yang lari
dari apa yang sangat diperlukan, dan tidak dapat lepas daripadanya,
dan berusaha mencari apa yang tidak akan kekal padanya.
Sesungguhnya bukan mata kepala yang buta,
tetapi yang buta ialah matahati yang di dalam dada.
-Syaikh Ibnu Athoillah-

Monday, July 4, 2011

sesal

Pangkor 2011

Sesungguhnya Tuhanmu (adalah) Allah yang menciptakan langit dan bumi dalam enam masa lalu Dia bersemayam di atas Arasy; Dia menutupkan malam kepada siang yang mengiringinya dengan cepat (silih berganti) dan (Dia menciptakan) matahari, bulan serta bintang-bintang, (semuanya) tunduk kepada perintahNya. Ingatlah, segala penciptaan dan urusan menjadi hak-Nya. Maha Suci Allah, Tuhan sekalian alam. Berdoalah kepada Tuhanmu dengan rendah hati dan suara yang lembut. Sungguh, Dia tidak menyukai orang-orang yang melampaui batas. 7:54-55

Katakanlah (wahai Muhammad): "Wahai hamba-hambaKu yang telah melampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah, kerana sesungguhnya Allah mengampunkan segala dosa; sesungguhnya Dia lah jua Yang Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. 39:53


pagi ini terfikir,

Sesal dahulu, pendapatan.
Sesal kemudian, ada gunanya.
(relevan selagi nafas belum terhenti)

Biar sesal itu tinggal
Biar tinggal jadi ingatan
Biar ingatan bawa peringatan.
insya-Allah.


"Jika terlanjur perbuatan dosa, maka yang demikian itu jangan sampai menyebabkan patah hatimu untuk mendapatkan istiqamah kepada Tuhanmu, sebab kemungkinan yang demikian itu sebagai dosa yang terakhir yang ditakdirkan bagimu."
-Syaikh Ibnu Atho'illah-


andai kisah hari kelmarin tak dapat diperbaiki,
terus usaha melakar kisah hari ini dengan indah sekali.
bukankah hari ini sebuah hadiah :)





Sunday, July 3, 2011

abang min

my niece, Fatin, dah pandai menyanyi.
kakak-kakak nye ajar.
comel.

"Rama-rama cantik, ikan keli panjang,
Mak su cantik, Abang Min sayang."


Abang Min?
tiba-tiba je.

Abang Min = unknown 'x'
sepupu my sis-in-law rupanya, tak pernah kenal pun


"Mak Su mana kenal Abang Min.....", i said to her.

She repeated the lagu,
"Rama-rama cantik, ikan keli panjang,
Mak Su cantik, tak ada orang sayang"

ok. terbaik.






I think
they should start
calling me Cik Su
instead of Mak Su

ps : pembetulan. pembetulan. it should be 'Rama-rama bintik', bukan 'cantik', terlupa pula, sebab Fatin nyanyi kebanyakan perkataan bunyi sukukata terakhir sahaja. =.="

Saturday, July 2, 2011

ingatan itu

Tiada satu nafas terlepas daripadamu,
melainkan di situ pula ada takdir Allah yang berlaku ke atasmu
-Syaikh Ibnu Atho'illah-

dan bukan takdirku untuk punya masa yang panjang
bersama insan yang membawaku ke dunia
dan insan itu sentiasa dalam ingatan
dan diri ini suka sering mengingatinya
meski ingatan itu tidaklah banyak mana
tapi bagi diri ini ingatan itu punya besar makna

hari ini terkenangkan beliau mengajarku sayyid al-istighfar :

maksud : Ya Allah, Engkau adalah Rabbku. Tiada Tuhan selain Engkau. Engkau telah menciptakan aku, dan aku adalah hambaMu dan aku selalu berusaha menepati ikrar dan janjiku kepadaMu dengan segenap kekuatan yang aku miliki. Aku berlindung kepadaMu dari keburukan perbuatanku. Aku mengakui betapa besar nikmat-nikmatMu yang tercurah kepadaku; dan aku tahu dan sedar betapa banyak dosa yang telah aku lakukan. Oleh itu, ampunilah aku. Tidak ada yang dapat mengampuni dosa selain Engkau

teringat alunan suaranya mengungkap doa selepas sunat Dhuha yang begitu indah maknanya :


maksud: Ya Allah bahawasanya waktu dhuha itu waktu dhuhamu, kecantikan itu ialah kecantikanmu , keindahan itu keindahanmu, kekuatan itu kekuatanmu ,kekuasaan itu kekuasaanmu dan perlindungan itu perlindunganmu . Ya Allah jika rezekiku masih di atas langit , turunkanlah dan jika ada di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar mudahkanlah, jika haram sucikanlah. , jika masih jauh dekatkanlah. Berkat waktu dhuhamu, kecantikanmu, keindahanmu, kekuatanmu dan kekuasaanmu, limpahkanlah kepada kami apa yang telah engkau limpahkan kepada hamba-hambamu yang soleh

dan zikirnya pada Dia....

حسبنالله ونعم الوكيل، نعم المولى ونعم النصير
Cukuplah untuk kami Allah, dan Dia sebaik-baik pengurus segala urusan,
sebaik-naik pelindung dan sebaik-baik penolong.

ungkapan yang ketika kecil aku dahulu, tidak tahu apa ertinya, sehingga suatu masa, terdetik di hati untuk mencari tafsirnya.




some of the vivid memories of mother.
andai suatu hari nanti diri ini menjadi ibu
diri ini berharap dapat memberi kenangan sebegitu,
kenangan indah yang mengajar sesuatu.

Friday, July 1, 2011

bicara tentang cinta

video


Love is a many splendored thing.

When it comes to love...
Who do you first think of?

Who should I give my love to?
Whenever I'm asked to think about love
I realize: Oh no! It's not my turf!

When you love someone, you treat the person like king
But hold on a second, who created everything?

Your perfect date; He's a marvel.
And you forget that the third person is the devil.

You think you found someone you're attracted to
And immediately he means the world to you.

So is this what true love really is?
To be in close proximity without any boundaries?

"I miss you."
"I miss you too."
Even more than the One who created you?

Or will I be thinking about you?
At every ungodly hour
Even at 2.

So whom should I give my love to?
You, you, you or to you?

When things don't go the way you want,
You separate from him, whom you used to think is 'The One'.

What then is left of you, modesty you used to vouch?
What then have you reserved for your true zauj?

This temporal world is just a fleeting pleasure.
And often we struggle in our ibadah, only thinking of leisure.
Good deeds and being righteous might be difficult to measure.
But for akhirah, this is all a treasure.

So ignore the whispers that define you existence as only for show.
You are worth so much more, that you must know.
You strive to seek His pleasure in every action,
consciously shunning sin.
Because you know, you are now visibly an ambassador of your deen.

So sisters, have courage and take the first step.
Don the hijab even when people tell you "OMG you must be mad!"
They want you to integrate, they want you to be less strict
but compared to your Creator and His Messenger
should their words even constrict?

Whether it's loving myself or loving another
To even love in the first place, is willed by Him and no other

La ilaha illallah Muhammadur rasulullah
each time we say it, each time we hear it, we are in awe

Oh Allah, let my love for you transcends everything else.
Oh Allah, please let it be that way..even till my very last breath.

So now what is love to you?

---------------------------------------------------------

I still remember the words of a senior to the female juniors when I was a freshie in an islamic secondary school, the message was the same.

"Cinta itu umpama air yang suci. Bersih dan kotornya air itu adalah bergantung kepada bekas air itu dituang" - source


NOTE
the video is a personal favourite
the message is well said
posted this for the purpose of keeping
and sharing as well :)

norma


norma drama Melayu di tv
mudah diteka

norma masyarakat
banyak tak terkata

norma sosial
macam-macam ada

sukarnya penerimaan sesuatu yang baru
atau sesuatu yang lama yang bukan biasa
adalah kerana tak mampu lari dari normaliti

rasa tidak mampu untuk lari dari norma
lebih biasa dari tidak, bersumber dari dua perkara
perspektif dan persepsi.

norma boleh jadi negatif
positif tidak mustahil juga

selagi akal dikandung otak
pilihan di tangan sendiri

apa salahnya ke kiri
kalau ianya ke kanan

lari dari normaliti
tak bermakna tanjung rambutan menjadi destinasi
meski ada pihak akan kata "Giler ke apa? Ish kau ni...".



winners don't do different things
they do things differently
-Shiv Khera-

don't be one of the many
be one of the few
-Collin McCarty-





this is hushed soliloquy
blame my fingers for putting them into words

words are slippery thoughts are viscous