Thursday, June 16, 2011

Rendang made easy using Maggi Rendang Paste :)


or precisely, my santan-terlajak chicken rendang :)
first time masak resepi yang guna santan!
sebelum ni tolong tengok dan tolong kacau orang masak guna santan je.
kacau in this context is stir okay~ me good gal :P

cooked this for lunch tadi.
at the same time, buat potato gratin'
testing multi-tasking skills kat dapur.
kucar kacir kejap la jugak.
"pa..tolong amik daun limau purut and daun halia.."
my father was like "Huhh??"
"Oh silap silap.. daun apa tu.. daun kunyit"

from Chef Google

Resepinya ada dekat belakang pack.

Masukkan 800ml santan. Kemudian masukkan pes rendang Maggi.
Kacau sampai didih.
Masukkan 500g ayam/daging. Masak sampai empuk. Sampai kuah pekat.
Masukkan 2 sudu besar kerisik, daun kunyit & daun limau purut dipotong halus.
Masak sampai nampak ada rupa rendang.
Oh ya, tambah garam! ^_^

saya banyak tak follow the original recipe --->
ayam tak cukup 500g
santan 500 ml (tak padan dengan ayam sikit)
kerisik more than 2 tbsp, letak the whole packet (small packet)
so excess sini, kurang sana =.="
silap paling besar, masak dalam periuk biasa,
sepatutnya guna kuali-like periuk or kuali terus or pan

kisah tentang kerisik.
because terlebih santan, my rendang was a bit pucat.
bila tambah 2 tbsp kerisik, nampak colour lebih nicer.
so i asked dad if adding more kerisik would be okay, to improve the colour.
he was like "Saya pun tak tau...okay la kowt"
so i said "Okay la, bubuh la semua trus. Sat, pi tanya tok."
tiba-tiba Tok cakap jangan bubuh kerisik banyak~ Attoi
Maka berlarilah saya ke dapur sambil jerit "Jangan tambah. Jangan tambah kerisik."
Malang berbau, terlambat. Plastic kerisik tu dah empty and dalam tong sampah.
=D


masih dapat good comments from grandma & dad
and it doesn't taste that bad, kira okay lah :)
but seriously, santan kena kurang

2 comments:

kakak... said...

waahhhhh!dah pandai masak rendang sekarang nh hehhe~gud job!masak nh something yg plu di trial error tau...jgn tlalu ikut resipi...masak perlu guna hati,,baru bangkit rasa sedap masakan tu ^_~,,,

sbg tambahan dr chef cabuk (chef la sangat!),,len kali lau nk msk rendang, tina masukkan kepala santan dulu..nt rasa n bau rendang tu akn bangkit dgn baik,,teksture rendang tu pn nt akn nmpk cantik+akn cpt kering~

ahha,,,lagi satu, tak masukkan serai ke dalam rendang tu dear??

adii qistina said...

=D blaja slow2~ tu laa kadang2 resipi tu tak tepat sgt.. kena pandai pandai jugak..

serai letak! ^^

cahhh, kepala santan tu ape? hee~