Thursday, October 10, 2013

Sweet Escape to Teluk Tempoyak



Cacanon.Dali.Dhiya.Ecah

So yesterday 11 am - 12 pm class was canceled and no replacements were made leaving only one lab session in the afternoon. A sister would like to go over to her uncle's place in Teluk Tempoyak to buy some belacan to bring back to KL to her mom. Since I heard the scenery at her uncle's was superb, nak tag along la apa lagi :D and end up it became rombongan 5 orang satu kereta to Teluk Tempoyak. Tau-tau kelas cancel terus shoot pergi Teluk Tempoyak. It's about 20-30 mins from uni. Kat sini femes D' Seafood Paradise (had a sisters night out here last year) and Restoran Ikan Bakar Adnan Hassan. FYI, Teluk Tempoyak is in Penang. Kerana sebelum ni aku sendiri pun taktau. Baru tau around last year or the year before camtu. Sebelum ni tau 'Teluk Permaisuri' je :D




Cat guarding belacan. Sebenarnya, my friend, Dali, punya uncle ni pengusaha belacan. Sedap katanya and tak cause itchy nose sangat bagi yang tak berapa tahan. So like yeah, alang-alang dah sampai, alang-alang ada, aku pun tak ketinggalan beli belacan jugak. So does the other 3 sisters :D 


Ingat nak try masak laksa. Tak reti pun sebenarnya. Tapi intending nak cuba. This Aidiladha maybe. I hope the feeling of 'rajin' stays. Insha-Allah kalau jadi, boleh lah update again here. Belacan sedap, kalau tak reti masak, tak sedap jugak. Hahaha


The view from kampung nelayan Teluk Tempoyak ni seriously astounding, subhanallah. Tambah dengan bayu laut sepoi-sepoi bahasa. Beautiful! Dengan deru ombak, bunyi air. Mahu saja santai sampai ke petang tapi hidup ni ada banyak komitmen. Ada masa kita harus pilih, antara kehendak dan tanggungjawab. Kalau takde lab boleh la lepak lama-lama :D 

Tapi, itulah, in life, you can't have it all. Belum masanya lagi. Dunia memang tercipta untuk bikin kita rasa lelah. Kalau kena caranya, setiap lelah itu sebenarnya pelaburan yang sudah dijanji menguntungkan di 'masa' yang akan datang. Tapi, jarang sekali kita mau ambil jalan yang 'mendaki dan sukar' seperti yang Tuhan khabarkan dalam surah al-Balad. Kadang tu aishh, sedap aje indulge dalam nikmat-nikmat Tuhan sampai tak sedar lemas. Lepas tu, baru nak tercungap-cungap semput-semput kembali mohon ampun melutut sujud. Taaapi, sadarnya kita untuk memohon ampunan itu kan tanda kasihNya Tuhan :) May Allah guide us all and never let us go astray. Yang paling scary adalah tersasar dan tak sedar. Nauzubillah.

Okay, end of serious talk. Moving on, here's the current 'coolness of my eyes' -

 

Kucing.


.....I got the eye of a kitty...you're gonna hear me meowww....



























































































 Belacan juga mahu sunbathing, tahu!
 




Photos were taken using Sony Xperia ZL.




Of the lab session we should be having in the evening,
I guess the previous post explained it all :D

3 comments:

amira said...

'teluk permaisuri'

penat tau menterjemahkan bahasa. haha

khadijah said...

:D hihi

dalil said...

our last conversation pasai nama2 tempat kann..hahaha.. teluk permaisuri = queen's bay
:P
alhamdulillah sampai gak korg kat umah pakngah aku..hehe