If a scientist makes a mistake, it's a new invention.
If a barber makes a mistake, it's a new style.
If a politician makes a mistake, it's a new law.
If an employer makes a mistake, it's the employees mistake.
and so on.....
Hari tu I jot down recipe Tiramisu dari www.kuali.com, excited lah nak buat. So few days back, I pergi hunt barang2 dia. Mascarpone cheese sangat mahal! So I ganti dengan cream cheese. Satu packet cream cheese tue 250g je, I nak 300g tapi takkan nak beli dua, giler banyak kowt. So 50g lagi tue, I ganti dengan satu cup yogurt perisa orginal sebab I pernah tengok ada recipe yang guna yogurt. Dua benda dah I main tukar sesuka hati. Lepas tue, i confuse dengan ayat dalam recipe yang I copy tue, i tak pasti dia nak telur kuning je ke or semua skali. Sebabnya, dalam ingredients dia cakap egg yolk, dalam method dia cakap mix egg & yolk. Hmmm~ So, I pun percaya lah dengan method, I tuang semua telur. At the end, mixture I terlalu cair dan I pun berlari-lari cari my father mintak tolong nak buat macam mana. Kalau my father nie, 'buang dalam tong sampah' adalah option terakhir sekali. He suggested I letak tepung jagung. Wow~ Time tue I dah tak dapat bayangkan apa nak jadi dengan tiramisu I tapi I teruskan jugak.
Bila dah siap, supposedly kena refrigerate je. Tapi sadly, i letak dia dalam peti ais semalaman pun masih sangat cair jugak. Jadi, I pun try letak dalam oven. Alaa~ dah alang-alang disastrous dah, biaq pi kat dia la nak jadi apa. =D Tapi masa keluar2 oven tu, it turned out so nice and wangi and sedap surprisingly and lebih sedap kalau makan sejuk2 time baru keluar dari peti ais. ^^ So i call that mistake, my new recipe.
These are the ingredients :
250 g cream cheese
1 cup of original yogurt
180 ml whipping cream (kalau letak sekotak kecik tue (200ml) pun tak pe kowt)
40g sugar yang dimasak sampai mendidih dengan 70g water
3 biji telur
tepung jagung (agak2 sendiri banyak mana nak letak)
satu packet biskut jari
2 packet nescafe 3 in 1
1. Guna kitchen mixer, kacau telur sampai kembang dan tuang air gula yang mendidih tu masuk sambil kacau.
2. Masukkan cream cheese, whipping cream and yogurt dan teruskan kacau. Tambah tepung jagung sedikit demi sedikit. Agak2 la, jangan banyak sangat.
3. Patahkan biskut jari tue. I beli biskut jari yang besar2 tue, RM 2 satu packet, keras giler sampai kena ketuk dengan lesung batu. Sebenarnya biskut marie pun boleh jugak.
4. Tuang biskut jari yang telah perfectly dibelasah ke dalam loyang, buat satu layer. (jangan tuang semua.
5. Tuang Nescafe yang dibancuh sikit2 atas biskut2 tue bagi semua biskut serap Nescafe. Ni pun kena agak2 sendiri.
6. Tuang mixture cheese apa segala tue kat atas biskut2 yang telah mandi Nescafe.
7. Next ulang je balik, buat satu layer biskut jari, tuang Nescafe, tuang mixture cheese semua tu. I dapat 4 layer - biskut, cheese, biskut, cheese =)
8. Refrigerate overnight dan esok tue bakar dalam 25 to 30 minutes gitu dengan temp. between 150 -180 degree celcius. (Kalau bakat terus tanpa simpan dalam peti ais pun boleh kowt..hee~)
Nenek I kata sedap. Anak sedara I kata sedaplah jugak. My father kata Mesti sedap punya (dia tak rasa pun lagi time dia cakap =.=""). I kata...Sedap oh!
No comments:
Post a Comment